ITINERARI: COM PODEM ORGANITZAR UNA FESTA MAJOR? I5A

 FASE INICIAL

PREGUNTA DE LLANÇAMENT

Comencem Itinerari, hem rebut un mail! Un nouvingut ens envia un vídeo preguntant-nos què s'hi fa a la Festa Major de Caldes. L'escoltem amb atenció i decidim que l'ajudarem!
Entre totes i tots diem què sabem de la Festa Major:

Hi ha atraccions

Hi ha focs artificials

Gegants

Dimonis

És una festa

Celebrem

Dracs

Hi ha el tren de la bruixa

Atraccions

Castells inflables

...

FEM ELS EQUIPS COOPERATIUS

Fem els equips que ens serviran per treballar aquest Itinerari i en triem el nom.

                                                                        DIMONIS
                                                                                FIRA

CORRAFOCS
                                                            FOCS ARTIFICIALS
                                                                    GEGANTS
                                                                            DRACS


PRESENTEM EL PLA D'EQUIP

El Pla d'equip és l'eina que ens ajudarà a avaluar-nos i coavaluar-nos. L'omplirem després d'haver fet una activitat en equip per avaluar-nos com a grup i tenir en compte si hem de millorar algun aspecte.


PER QUÈ VA COMENÇAR LA FESTA MAJOR?

Fem un Kahoot per saber les idees inicials que tenim.

Després mirem un genially per començar a tenir informació del que necessitem saber per contestar al vilatà que ens ha demanat ajuda.
Per saber com és que va començar la Festa Major, mirem un altre genially on podem comparar com era la Festa Major dels nostres avis i àvies amb la nostra.


Veiem moltes diferències: els gegants, sobretot el Farellàs i els capgrossos eren diferents. La roba amb què els nens i nenes anaven a la fira tampoc és igual! I també semblances: les colles eren les mateixes i també existia la fira!

Només ens falta saber quin any va començar i per què se celebra en aquestes dates. Després de buscar trobem que va començar el 1861 i és el segon cap de setmana d'octubre perquè coincideix amb la celebració del dia de la Verge del Remei.


QUÈ PASSARIA SI NO HI HAGUESSIN COLLES?

Amb les tauletes mirem vídeos de les diferents colles per poder-ho observar tot millor. Amb la tècnica del llapis al mig escrivim amb el nostre equip, fent memòria i sense copiar d'enlloc les colles de Caldes.
Ara cadascú escriu els elements de la Festa Major dels que n'hem parlat tant fent una mica de memòria d'elefant. Utilitzem aquesta fitxa:


I ja podem omplir la primera columna del pla d'equip.

Per saber-ne una mica més, fem la sortida a la Casa dels Entremesos a Barcelona. Si en voleu veure imatges, llegiu la notícia de la Newsletter del mes d'octubre.

Per saber si a tots els pobles hi ha les mateixes colles, busquem informació a la presentació següent:


I diem entre totes i tots quina de les opcions pertanyen a les colles de Caldes i quines a les d'altres poblacions.

Ara que ja som una mica més expertes i experts en què es fa en la Festa Major, podríem provar d'organitzar una Festa Major. Votem per saber quina colla volem representar i així fer el treball manual que ens demanava el vilatà. Decidim que farem...
UN CAPGRÒS!

A l'aula, vam mirar una presentació amb diferents capgrossos i nans de tot Catalunya per agafar idees.


Cadascú dibuixa el seu capgròs, els pintem amb ceres i un cop acabats, votem entre tota la classe quin és el que ens agrada més:

Vam fer votacions i va sortir aquest capgròs fet per la Júlia:Per saber-ne una mica més, fem la sortida a la Casa dels Entremesos a Barcelona. Si en voleu veure imatges, llegiu la notícia de la Newsletter del mes d'octubre.

Vam anar per les classes d'infantil a anunciar que estem organitzant la Festa Major de l'escola i que han venir vestits d'alguna colla de Caldes. Quina il·lusió!Fem la Base d'Orientació que ens servirà per no deixar-nos res: anotem entre tots que és el que ha de tenir el nostre capgròs. 

I comencem la feina: 

FINALMENT, JA LA TENIM ACABADA! Podem omplir la segona columna del Pla d'Equip.


Ja estem a punt per poder fer la Festa Major, i sortim a fora el pati a celebrar-la. Si voleu veure com va anar podeu visitar l'Instagram de l'escola o la newsletter del mes d'octubre.


La setmana següent valorem com va anar la festa i dibuixem el que més ens va agradar.

Per acabar, contestem al vilatà tot allò que ens havia demanat i repassem el pla d'equip per veure els punts forts i els punts a millorar del nostre equip.

Contesten els FOCS ARTIFICIALS:Contesten els GEGANTS:


Contesten els CORRAFOCS:Contesten les FIRA:

Contesten els DRACS:Contesten els DIMONIS:

Hem acabat l'Itinerari. Hem ajudat al vilatà i hem après un munt de coses noves.


Comentaris